top of page

Kapalı Komedon Rutinim

Yazarın fotoğrafı: 🌜Aysu🌛🌜Aysu🌛

Güncelleme tarihi: 16 Tem 2020



Komedon tedavisinde en etkili silahlarımız Salisilik asit (BHA grubu), Retinol veya AHA’lardır. (farklı alternatifleri doktor kontrolünde sağlayabilirsiniz.)

Ben bu süreçte glikolik asit (AHA) ve salisilik asit (BHA) kombinasyonunu seçtim.



İlk foroğraf komedonlarımın aslında çok detaylı görünmeyen bir hali. Bu halinden çok daha fazla vardı ama elimdeki tek görsel bu olduğundan detay ekleyemiyorum.

(çünkü eriyeceklerine çok umudum yoktu ve çok fazla görsel çekmedim bu yüzden) :)))


Eskiden komedonlarımı hep sıkardım ama sıktıkça tekrar oluşur, bu sefer daha ağrılı sivilcelere dönüşür ve yine sıkınca da cildimde lekeler kalırdı.


Asitlere ne zaman başladım, ne zaman etki gördüm?

Asit kullanımına 2019 Aralık başında başladım.

Etkisini görmem ise 2020 Nisan ortasında oldu. Yani yaklaşık 4 ay gibi bir sürede komedonlarımın eridiğini gözlemledim.


BHA’ların etki etme süresi 2-12 hafta arası

AHA’ların ise 7 hafta civarıydı.


Aslında BHA/salisilik asit tek başına komedon, sivilce gibi problemlerde diğerlerinden çok daha etkili. Çünkü yağda çözünüyor, yağı çözüyor, yani gözeneklerden içeri girip ciltteki komedonu eritiyor. AHA sınıfı ise suda çözünüyor yani daha çok cilt yüzeyiyle ilgileniyor. Bu noktada AHA üst deriyi hafifçe soyarken, BHA’nin ise gözenek içine daha rahat girmesi kolaylaşacaktır diye düşünüyorum. Çünkü üst deri inceliyor, derinin yenilenme süreci AHA’lar sayesinde hızlanıyor, keratin doku pul pul dökülüyor. E zaten keratinin yani ölü derinin gözenekleri tıkaması ile komedonlar oluşmuyor muydu? Evet. E o zaman BHA’nin verimini arttırması bakımından bir nevi de bir aracı rolünde. Kişisel deneyimim bu yönde oldu. İlk başta komedonlarım küçüldü, daha sonra da gittikçe eriyip gittiğini fark ettim.

Verim almam biraz geç oldu fark ettiyseniz, etki sürelerine göre kıyaslarsak. Çünkü ilk başta çift aşamalı temizlik yapmıyordum. Bu noktada çift aşamalı temizliğin çok etkili olduğunu düşünüyorum.

Rutininizde asitli ürünlere yer verdiyseniz mutlaka çift aşamalı temizlik yapmaya özen gösterin. Güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin. Cilt temizliği ve güneş kremsiz bir asitli rutin düşünemiyorum çünkü bu iki detaya önem vermezseniz olduğunuz yerde pedal çevirmişe dönersiniz. Siz cildiniz için çalışırken, çevresel faktörler de cildinize olumsuz şekilde etki gösterir.


Hangi ürünleri nasıl kullandım?

İlk başlarda haftada 1 AHA, haftada 1 BHA olarak rutinimi oluşturdum.

İlk asitli ürünlerim; Ducray Keracnyl Tonik ve Bioderma Sebium Global’di. Malesef bu iki ürünü de bitirmeme rağmen cildimde herhangi bir olumlu ya da olumsuz etki gözlemleyememiştim. Aslında bu noktada dermokozmetiğin gücü daha baskın geliyordu bana çünkü konsanstrasyon ve formülasyon olarak asitli ürünler dermokozmetikte daha etkin gözüküyordu. Zaten de asitli ürünleri yüksek konsantrasyonlarda K-Beauty ürünlerinde görmek biraz daha güçtü, erişim sağlayabileceğim siteleri göz önünde bulundurursam.

Sonrasında Herbaderm AHA denedim ama verim alamadım.

Daha sonra K-Beauty ürünlerini denemek istedim.

Cosrx BHA başladım. Paralel olarak da Cosrx AHA 7’ye geçtim. Mesela AHA kullandığım günün ertesi günü BHA şeklinde devam ettim. Her gün değil ama tabi ki de.


Bu ikisi komedonlarımı eritmemde oldukça etkili oldu çünkü zaten başka asitli ürün de kullanmadım. En son Cyrene BHA 1’e geçtim ama benim için biraz yetersiz kaldı.

Şuan %2 konsantrasyonda başka bir ürünü rutinime dahil etmeyi planlıyorum.

Son 2-3 aydır haftada 3-4 BHA, haftada 2 civarı da AHA uyguluyorum.

Haftada 1 de cildimdeki sorunlu bölgelere (T bölgesine, yanaktaki gözenekli kısımlara) kil maskesi uyguladım. 5 dk. cildimde tutup, cildimden arındırdım.


Asitli ürün kullandıktan sonra hangi içerikleri kullandım? Mugwort, Centella Asiatica Ext. Hyaluronik asit, Seramid veya Niacinamide gibi onarıcı, sakinleştirici içeriklerden herhangi birini asitli ürün kullandıktan 10-15 dk. sonra cildime sürdüm. Cildimin durumuna göre hangisini istersem o içeriği tercih ettim. Eğer bu içeriklere sahip ürünler cildimi nemlendirmeye yetmediyse ekstradan bir nemlendirici krem ile de destekledim. Bu süreçte de cildim kurur gibi oldukça mutlaka sürekli nemlendirdim.


Yaptığım yanlışlar neydi?

1) Çift aşamalı temizliğe geç başlamış olmak.


2) Asit kullanımına ilk başladığım zaman cildimi yeteri kadar nemlendirmem gerektiğini hiçbir sayfada okumamıştım ve bu yüzden cildimde belirli bölgelerde kuruluktan kaynaklı çatlak oluştu. Bu yüzden bu süreçte cildinizi susuz, nemsiz bırakmayın. Bol bol cilt tipinize uygun bir ürün ile nem ihtiyacını karşılayın. Çünkü cildi eksfoliye ettikçe alttaki taze doku yüzeye çıkıyor ve bu esnada ciltte nem kaybı oluşabiliyor.



Salisilik asitli ürünü rutinine dahil etmek isteyenler;

1) Eğer seçeceğiniz ürün 3-4 pH arasında olursa, etkisini çok daha iyi görürsünüz. Maksimum 6.5 pH'a kadar olmasını tavsiye ederim.


2) Hassas ve asitleri tolere edemeyen ciltler daha asidik (düşük) pH’a sahip ürünler yerine

pH olarak biraz daha yüksek (nötr) salisilik asitli ürünlere yönelebilir.

Salisilik asidin 6,95'lik nispeten yüksek bir pH'da da oldukça iyi çalıştığı gözlemlenmiştir. Bu, düşük pH'dan daha az tahriş edicidir, bu nedenle cildiniz hassassa daha iyi bir seçenek olabilir.


3) Kozmetik sektöründe erişebileceğimiz ürünlerde salisilik asit oranı en fazla %2 konsanstrasyonda oluyor. Rutininize salisilik asidi ekleyecekseniz 0.5 gibi bir konsanstrasyon iyi olacaktır. Sonrasında da cildinizin durumuna göre bu konsantrasyonu yükseltebilirsiniz.


4) Sabırlı olmalısınız. Aslında en önemlisi bu. Ben bu süreçte olabildiğince cildime bakmamaya çalıştım. Aklıma bile gelmedi bazen ve bir gün tesadüfen ayna karşısına geçtiğimde komedonlarımı göremeyince şok oldum. Şuan kameradan belli olmayan ama benim görebileceğim şekilde hala küçük küçük komedonlarım var ama eskisine göre kıyaslarsam arada çok büyük bir fark var. Hepsi tamamen geçmedi ama çok daha az görünür haldeler.


5) Bence eğer cildiniz hassas değil ise ve aynı zamanda cilt lekeleriniz de varsa, rutininize AHA türevi bir asit de eklemenizi tavsiye ederim. Bu şekilde sonuç almak çok daha etkili oldu en azından benim için ve mantıksal olarak da süreci hızlandıracaktır.

Hassas ciltler mandelik, laktik aside, hassas olmayan tolere edebilen ciltler de glikolik asit türevi AHA ürünlerine bakabilir. Mantık yine aynı, düşük konsantrasyonda başlamak.

Yine aynı şekilde pH 3-4 arası olması asidin soyma gücünü etkileyecektir. Salisilik asidin aksine daha düşük pH'da daha iyi çalışırlar.


6) Sık sık asitli ürünlü kullanmamak da önemli. Daha çabuk etki alırım düşüncesi ile cildi çok sık eksfoliye etmek, daha çeşitli cilt sorunlarına sebep olabilir.


7) Ben yaz aylarına PHA kullanımı ile devam etmekteyim. Cildimi biraz daha nazik bir eksfoliasyon türevi ile dinlendirmek istedim. İsteğe bağlı güneşten cildinizi çok iyi koruyacağınızı düşünüyorsanız yazın da kontrollü bir şekilde AHA kullanabilirsin güneş kremine çok dikkat etmek şartıyla. AHA'lar direkt olarak güneş hassasiyeti yapmaz aslında, güneş kremini mutlaka sürün deme sebebi alttaki taze doku savunmasız kalacağından dolayı lekeye karşı ekstradan müsait hale gelir. Bu da kaçınmamız gereken bir durumdur ve en etkili savunma aracımız da güneş kremleridir. Yani cilt lekelenmeleri AHA kullanmaktan değil, aslında AHA kullanırken güneşe karşı tedbir almamaktan kaynaklıdır.


Komedonlar geçtikten sonra tekrar çıkar mı?

Evet, çıkabilir. Komedonlar cilt temizliği ile neredeyse doğrudan bağlantılı. Çünkü gözeneklere kir, ölü deri dolması sonucu oluşuyorlar. Bu yüzden komedon tedavisi süresince ve komedonlar eridikten sonra da cilt temizliğine çok önem vermelisiniz tekrar oluşmaması için, oluşuyorsa da minimal düzeyde oluşması için.


Yani özet geçecek olursam;

1) Düzenli cilt temizliği (yağlı ciltli biri olduğum için sabah/akşam yaptım)


2) Çift aşamalı temizlik (güneş kremi/makyaj sonrası ağırlıklı, bazen de cildim çok yağlandıysa ve özellikle asitli ürün kullanacağım zamanlarda çift aşamalı temizlik yaptım)


3) Düzenli ve dozunda eksfoliasyon


4) Cilt tipine & ihtiyacına göre haftada 1 sorunlu bölgelere kil maskesi uygulamak


5) Cilt temizliğinden ve asitli ürün kullanımından sonra cildi çok iyi nemlendirmek


Komedonlarımda ve cildimde en etkisini gördüğüm adımlar bunlar oldu.



Bunlar benim kişisel deneyimlerimdir, hiçbir ürün öneri niteliğinde değildir, kullandığım ürünler birebir sizde de etkili olacak anlamında da değildir. Lütfen ana fikre odaklanın. Bu süreçte cildinizi tanımaya çalışın, ne istediğine kulak verin, farkındalıkla yaklaşın. Ve en çok da SABIR gösterin.



Comments


Yazı: Blog2_Post

©2020, moonandskincare tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page